Bejelentkezés

Keresés


Dokumentumok között
Videók között
Hírek között

Szavazás

Önnek melyik vers tetszett? (Kultúra kategória)

www.vati.hu

www.nfu.hu

magyarorszag.hu

ugyfelkapu.magyarorszag.hu

kszk.gov.hu

kozigallas.gov.hu

www.europai-allampolgari-konzultacio.eu

hirdetmenyek.magyarorszag.hu

www.police.hu/fejer

www.nepszamlalas.hu

allamkincstar.gov.hu

Ercsi Város Szennyvízelvezetés és Tisztítás Fejlesztése

wTelepengedély

KÖNYVTÁRAK AZ AKTÍV IDŐSÖDÉSÉRT
Kultúra | Dátum: 2012-10-21 17:50:51

KÖNYVTÁRAK AZ AKTÍV IDŐSÖDÉSÉRT

KÖNYVTÁRAK AZ AKTÍV IDŐSÖDÉSÉRT

 

Országos Könyvtári Napok Ercsiben 2012. október 1-4.

Bölcs időskor – időskori bölcsességek

 

„Teremteni jöttél. Életed minden egyes napja a teremtés pillanata, és életed minden pillanata egy világ teremtése.”(Tatiosz)

 

 

Szép feladatot kaptam ebben az évben is, ugyanúgy, mint tavaly, amikor Scherfer Olivér festőművésszel – aki, azóta már sajnos elment, de sokszor érzem az üzenetét, ha felpillantok az égre és látom azokat a színeket, amit megfogva ecsetjével megörökített, az ő egét (!) – volt közös kiállításunk.

Most három különleges vendégem volt, akiket megérlelt az idő és a bölcsesség; ketten már befutottak, a harmadik most bontogatja a szárnyait.

Mielőtt rátérnék a bemutatásukra, szeretnék Önökkel megosztani pár gondolatot a bölcsességről, amihez segítségül hívtam nagy mestereket:

„Kétezer-ötszáz évvel ezelőtt Konfucius egyik tanítványa azt kérdezte a mesterétől: „Van-e élet a halál után?”Konfucius így válaszolt: „Hogyan törődhetsz a halál utáni élettel, amikor még a halál előtti életet sem ismered!”

Mire akart rávilágítani?

Jung szavaival: „Amennyire képesek vagyunk felismerni az emberi létnek az az egyetlen értelme, hogy világot gyújtson a puszta létezés sötétségében”

Tatiosz ezt úgy fogalmazta meg:„Teremteni jöttél. Életed minden egyes napja a teremtés pillanata, és életed minden pillanata egy világ teremtése.”

És ahogy pillanatról pillanatra teremtjük magunk világát mi is történik?

Újra Jungot idézve:„Az emberi élet figyelemre méltó paradoxona, hogy épp az, amitől a leginkább félünk, a legnagyobb bölcsesség forrása. Legnagyobb balgaságunk a legjobb elrugaszkodási pontunk. Senki sem válhat bölccsé anélkül, hogy ne lenne szörnyen ostoba. Erósz révén tanuljuk meg az igazságot, bűn révén az erényt”

Tovább gondolva: a szeretetnek három fajtája, az, ami a segítségünkre siet: a vágyakozó (erósz), a baráti (filia), és a legmagasabb rendű, a felebaráti, önzetlen, önfeláldozó szeretet (agapé) megnyilvánulása. Ebből következik, hogy az idősebb ember egyre jobban birtokában van az indulatmentességnek, az előrelátásnak, és az Egész megtapasztalásának. Nem véletlenül működött Spártában a Vének tanácsa, ami a 60. életévüket betöltött 28 vénből állt, és a római Szenátus gerincét szintén az idősek alkották, de még folytathatnám. Hatalmas adománya az életnek, ha a gyermeki játékosság, a gyermeki rácsodálkozás, a befogadás és a nyitottság is társul a múló évekhez. Amikor újra észrevesszük, felfedezzük a körülöttünk lévő világot. A három meghívott beszélgetőpartnereim ezeket a bölcsességeket uralják, de természetesen nem önző módon, hanem megosztva másokkal. Teremtenek! Mindannyian más-más műfajban: Szepesi János a fába lehel új életet, Vörös József, Bogyó, (őt így ismerjük) Amati hegedűjén csalogatja elő a csodás hangokat, és Kovács József, aki az írás múzsájának igézetében él nyitogatják, nyitogatták a lelkünket.

Ráhangolódás céljából meghallgattuk Kósa Márta gyönyörű versét, hogy miről, ill. kikről álmodott a padon Orbán Hajnalka előadásában.

Vendégeim egyre jobban kinyílva gondolat, gondolatfolyamba kapcsolódva, már hatalmas hömpölygő folyóvá duzzadva tárták fel életüknek értelmét, amiből táplálkoznak, erejüket merítik: faragás, zene, írás.

Szepesi János – népi iparművész – fafaragó, 2002-ben megkapta a Népi iparművész címet és egyike annak a három népművésznek, aki az országban immár hetedszer kapta meg a Kézműves Remek – díjat , és ezáltal a MKIK általános alelnökétől (2012 májusában, Salgótarjánban) az elnöki aranyérmet. Mottója kapcsán „Az a dolgom, hogy felkészítsem a fát a következő életére.” csodálatos dolgokat tudhattunk meg a fákról. Hallhattunk a palóc hagyományú áttört, kazettás faragásról, a motívumokról, a karcolásról, a spanyolozásról… Megcsodálhattuk elhozott munkáit, amiből kiderült, hogy nem csak a fa, hanem a szaru és a csont is a barátja. Salgótarjánban szívta magába a hagyományokat, de eddigi életének nagy részét nem a népművészet világban töltötte, mert 1997-ben 46 évesen autodidakta módon, saját tapasztalatai útján tanulta meg, ahogy mondja, a fa új életre való felkészítését.

Ki ne ismerné Bogyót, a Rajkózenekar egykori prímását, 72 éves, de fáradhatatlan, még most is Székesfehérváron játszik. Szívében él, keze alatt kapnak szárnyra a dallamok; sír, kacag a hegedűje és húzza-húzza a nótánkat, a magyar nótákat, a népdalokat, a klasszikusokat: a Pacsirtát, a Monti csárdást…. izzik a levegő! Bogyó hegedül! Kezében a hegedűvel sosem ül le, áll, várja, hogy újra megörvendeztessen, és repesve fogadjuk, hogy megénekeltessen minket. Szomorúan említette, hogy a fiatalok nagy része nem ismeri ezt a műfajt. Megszellőztette azt a hírt, hogy nemsokára a Torony vendéglőben – Rolinál – fog játszani, célja, hogy visszacsenje a hétköznapokba a magyar-, a cigánynóta varázsát, mielőtt a feledés homályába veszne.

Kovács István a tollforgató: verseit már hónapok óta az EH -ban szívesen és boldogan olvassuk, és aki a mese-, vers-és prózaversenyen aratott, hiszen a mesepályázaton II., a verspályázaton pedig II. és a III. díjat is elvitte. Olyan, mint egy folyamatosan működő vulkán. Most is versekben és prózában kaptunk bepillantást gyermekkoráról, életéről, gondolatairól.

Még sok-sok mindent tartogattak a „fiúk” a tarsolyukban, de az idő röpült. Bízom benne, hogy Szepesi Jánosnak is lesz rövidesen újra kiállítása Ercsiben, és akkor mesélhet, a látogatóknak egy-egy alkotásáról, a fában lakó lélekről. Higgyék el érdemes hallgatni! Bogyót újra örömmel hallani, ugyanúgy, mint régen Ercsiben, a vendéglőben! És Kovács István verseit, meséit, prózáit az Ercsi Híradóban olvasni!

Ahogy írom, újra átérzem annak a napnak a különleges bűvöletét, azt hiszem, ezt nevezhetjük Isteni állapotnak, mert történt valami hatalmas dolog, ünnep volt, sajnálom, hogy kevesen voltak részesei!

 

Másnap az irodalmi klubban felvetődött Kósa Mártától az ötlet: „Teremteni jöttél….” gondolattal kerekasztal beszélgetésre bizonyos időközönként meghívni embereket a városból. Vagyunk itteniek, „gyütt-mentek”… , de közös a célunk: szellemileg is értékesebbé tenni azt a várost, ahol élünk.

Ismerjük meg egymást! Kérem, jöjjenek el!!!

 

„Együtt élünk: rác, magyar és cigány,

Egyenlőn állva Isten előtt,

Bízva, téve mind, a magunk módján,

Reméljük a boldogabb jövőt.”

                                                (Kovács István: Ercsi)

 

Szabó Aida (Jampa drolma)


Feltöltötte: Tauber Norbert

További hírek
Történetek az Ercsi Cukorgyár életéből
Aktuális | Dátum: 2012-03-09 19:50:18 | Feltöltötte: Tauber Norbert
Történetek az Ercsi Cukorgyár életéből

A gyártörténet tizenkét fejezetben leírt, sokszor száraz adatai után, néhány apróságot szeretnék kiragadni, a gyári legendák, és a személyesen megélt események közül.

Teadélután
Kultúra | Dátum: 2012-03-09 19:55:37 | Feltöltötte: Tauber Norbert
Teadélután

Február 25-én különleges élményben volt részük a Művelődési Házba látogatóknak. Az Egyesületünk által szervezett teadélután alkalmából szebbnél szebb teáskészletek, szamovárok, cukortartók és más teázási kellékek kiállításában gyönyörködhettek vendégeink.

Az Ercsi Rác Klub közleménye
Aktuális | Dátum: 2012-03-09 19:59:26 | Feltöltötte: Tauber Norbert
Az Ercsi Rác Klub közleménye

Hagyományainkhoz híven veszünk részt a húsvéti ünnepkör szakrális és népi rendezvényein. Virágvasárnap családi temetőlátogatás van, amikor virágot és barkát viszünk elhunyt szeretteink sírjára.

A lábra kelt erdő…
Közérdekű | Dátum: 2012-03-09 20:01:02 | Feltöltötte: Tauber Norbert

A decemberi erdő csendjét az ilyenkor – általában – nem megszokott fűrészek és járművek zaja verte fel. Ezt hallva, első gondolat, hogy ismét „lábra kelt az erdő”. A zord hideg talán tettre sarkallja a „leleményeseket” vagy a törvényi tiltást semmibe vevő fakitermelőket is.

Okmányirodai tájékoztató
Önkormányzati | Dátum: 2012-03-09 20:05:29 | Feltöltötte: Tauber Norbert

Vállalkozói ügyintézés:

Az egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyek a vállalkozás megkezdésének és megszüntetésének bejelentése kivételével kizárólag elektronikusan intézhetők.

Meghívó
Kultúra | Dátum: 2012-03-09 20:05:51 | Feltöltötte: Tauber Norbert
Meghívó
Az idejében felismert melldaganat gyógyítható!
Aktuális | Dátum: 2012-03-09 20:07:43 | Feltöltötte: Tauber Norbert

Az idejében felismert melldaganat gyógyítható!

Az Ercsiben lakó 45-65 év közötti asszonyok, akik 2 éven belül nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton, névre szóló meghívót kapnak

Közérdekű | Dátum: 2012-03-09 20:09:21 | Feltöltötte: Tauber Norbert

"Az Ercsi Református Missziói Egyházközség presbitériuma a Magyar Református Egyház törvényei alapján 2012. január 1-jei hatállyal a következő határozatot hozta.

Vedd ölbe, ringasd, énekelj! Kisgyermekkori zenei nevelés
Aktuális | Dátum: 2012-03-09 20:11:20 | Feltöltötte: Tauber Norbert

"Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel...

MINDEN NEMES GONDOLAT ÉRTÉKET HORDOZ
Kultúra | Dátum: 2012-03-09 20:16:28 | Feltöltötte: Tauber Norbert
MINDEN NEMES GONDOLAT ÉRTÉKET HORDOZ

Az Eötvös József Irodalmi Klub

Mese-, vers- és prózaíró jeligés pályázatot hirdet

több korosztályban, kötetlen témában

Typoszolg Kft.
Máté 97 Bt.
BitPont Számítástechnika
chaussures salomon femme chaussures salomon femme nike air jordan pas cher nike air jordan pas cher nike air jordan pas cher nike air jordan pas cher new balance pas cher new balance pas cher